Země, světlo, duše, inspirace a umění.
Chateau Miraval je vinařská usedlost, kterou koupili Brad Pitt a Angelina Jolie. Vynikající nemovitost se nachází v Correns ve Var, první zcela organické (veškeré jídlo i víno zde pěstované je v režimu BIO) vesnici ve Francii. Vinice pokrývá 600 hektarů, které jsou všechny v režimu ekologického zemědělství, se dvěma apelacemi AOC: Coasts of Provence a Coteaux Varois.
Studio by Miraval pocházející z pozemků na Francouzské riviéře, obklopené olivovníky a borovicemi, je silně ovlivněno mořskými sprškami a blízkostí Středozemního moře. Tyto slané půdy dodávají vínu jedinečný charakter a téměř jodizovaný závěr.
Všechny odrůdy jsou vinifikovány přímým lisováním. Cinsault a Tibouren v kádích z nerezové oceli. Grenache & Rolle jsou částečně vinifikovány v betonových kádích tulipánového tvaru se zaobleným dnem. Tento vejčitý tvar dává vzniknout přirozenému konve pohybu, který pozastavuje kaly a vytváří stejný efekt jako batonáž a dává vínu hutnou strukturu.
Růžová ikona z rukou rodiny Perrinových a Brada Pitta
Pro každého, kdo se chce obklopit nádechem Hollywoodu, je Miraval osé to pravé: Skutečná hvězda domu Angeliny Jolie a Bradda Pitta září v láhvi okouzlující jemně růžovou barvou, chutná ovocně a elegantně – a má tisíce příběhů k vyprávění. Například, že Château Miraval se nachází uprostřed romantického soukromého údolí v Provence; že desítky let předtím, než se Angelina Jolie a Brad Pitt zamilovali do této usedlosti, již prošli jejímy zdmi ty největší světové hvězdy. Kapely jako Sting, Pink Floyd, Sade, Rammstein a The Cranberries nahrávali svou hudbu ve zdejším studiu. To založil jazzový pianista Jacques. Dnes je pozornost opět věnována vínu. Hollywoodské hvězdy přinesly na palubu významnou podporu a ta se spojila se zručností legendární rodina vinařů Perrin. Ta pěstuje vinnou révu na kamenných terasách v nadmořské výšce 350 metrů ekologicky a s velkými znalostmi v oblasti terroiru a kvality.
Slavný příběh Chateau Miraval
Kdo mohl v roce 2012 tušit, jak skončí pohádka Angeliny Jolie, Brada Pitta a jejich rozvětvené rodiny? Vlastně udělali vše správně, pro nastolení tohoto romantického dramatu. Château Miraval, který Brangelina koupila v roce 2012 za zhruba 40 milionů eur, leží uprostřed soukromého, malebného údolí v Provence. Rozlehlé panství, které se rozkládá na více než 500 hektarech, je obklopeno vzrostlými duby, stále zelenými borovicemi, olivovými háji a vinicemi.
Součástí zámku je i kaple, kde se – pozor, Drbny – obě hvězdy vzaly. Ale dlouho předtím, než Jolie-Pitt přinesli Miravalu ono hollywoodské kouzlo, byl zámek proslulým „místem umění“: jazzový pianista Jacques Loussier si zde v roce 1977 zřídil nahrávací studio, které využívaly kapely jako Sting, Pink Floyd , Sade, Rammstein a The Cranberries. I tehdy se zde vyrábělo víno – ale spíše Vin de Pays (obdoba našich zemských vín), jednoduché, dobré venkovské víno. V roce 1993 převzal panství Američan Tom Bove, zkušený vinař. Zrekonstruoval vinný sklep a položil tak první základní kámen současného úspěchu „hollywoodských vín“.
Především však dnes vína Miraval těží z know-how renomované francouzské vinařské rodiny Perrin, která od počátku výroby vína Jolie-Pitt’s drží 50% podíl ve společnosti Miraval a stará se o vlastní pěstování a kultivování vinné révy. Úplně první ročník květinového, svěžího růžového zasáhl jako bomba a vyvinul se v kultovní víno známé po celém světě.
La Rose de Chateau Miraval
S rosé 2012 vyslal Miraval do světa mistrovské dílo – a také ukázal, že spolupráci mezi zkušenou vinařskou rodinou a hollywoodským hvězdami může být více než kvalitní. Miraval Côtes de Provence Rosé bylo oslavováno jako „Obdivuhodné“: prvních tisíc krabic „zabijáckého růžového“ bylo vyprodáno během okamžiku.
A nadšení pokračuje, zvláště když jsou první ročníky považovány za obzvlášť dobré. Není divu, protože tolik ovocné svěžesti a hravosti v rosé člověk najde málokdy. Elegantní, hutné aroma čerstvých jahod, malin a bylinek ve vůni, živá svěžest, jedinečná mineralita a oživující, trvající délka na patře. Marc Perrin chtěl vyrobit typické provensálské rosé, které je šťavnaté, masité a zároveň svěží. A v žádném případě ne kýčovitě přeslazeně ovocné, jako je tomu u mnoha jiných.
Pro kultovní víno se používají čtyři moštové odrůdy: červené odrůdy Cinsault, Syrah, Grenache a bílé Rolle, známé také jako Vermentino. Hrozny, které jsou ručně sklízeny v chladných ranních hodinách a dvakrát ručně probírány, pocházejí z nejlepších zámeckých pozemků a dalších nejlepších míst v Provence; zatímco Cinsault, Grenache a Rolle jsou lisovány přímo, Syrah je vinifikován metodou Saignée. 95 % vín zraje v nerezových tancích, zbytek ve dřevě s battonáží. Výsledkem je Rosé Côtes de Provence, které uchvátí nejen obsahem, ale také svou světlou, jemně růžovou třpytivou barvou.
Jedinečné kamenné terasy Miraval
Idylickou nemovitost Château Miraval charakterizuje nejen romantický zámek, upravené louky a rybníky, ale také nápadné kamenné terasy, které byly vybudovány v 19. století, podle zvbyklostí vinařů z oblasti Wachau. V Miraval rostou hrozny pro bílá, červená a růžová vína v průměrné nadmořské výšce 350 metrů – vinná réva a terroir jsou chráněny před větry mistralů díky pečlivě restaurovaným tradičním kamenným zdem.
Na exponovaném místě hroznům prospívají teplé, slunečné dny a chladné noci. To jim dodává jejich zvláštní svěžest a rovnováhu. Sofistikovaný zavlažovací systém, který pochází z římských dob, zásobuje révu vodou v jihofrancouzském klimatu a umožňuje dozrávání zdravých hroznů.
Důležitou roli zde hraje také jílovitá a vápencová půda: uchovává vodu potřebnou pro období sucha a umožňuje odtok té přebytečné. V každém případě je terroir kolem zámku jedinečný: „V Rhôně je každý pozemek, který lze osázet, osázený,“ vysvětluje Marc Perrin. „Ale v Miravalu je stále hodně nedotčené půdy – a půda je tu neuvěřitelná.“ Takže nejen usedlost je místo, které si zamilujete, ale hlavně terroir!
Blízkost Miraval k přírodě
Přestože vína Miraval nejsou certifikována jako bio, v žádném případě to neznamená, že by při jejich pěstování byla použita chemie. Naopak. Zámek na jedné straně patří do obce Correns, která se může nazývat první „organickou vesnicí“ v celé Francii. Po celý rok se zde nepoužívají žádné umělé přísady – ať už v zemědělství nebo ve vinařství. A tak jsou bývalé vinice Jolie-Pitt’schen samy certifikovány jako bio.
Dalším argumentem je, že rodina Perrinových je po desetiletí průkopníkem v oblasti ekologického vinohradnictví a zůstala věrná svým zásadám i v Miravalu. Kamenné terasy jsou pěstovány 100% organicky – do vinné révy ani terroir se nedostanou herbicidy, pesticidy ani chemikálie. Hrozny jsou čerstvě ručně sklízeny v chladných ranních hodinách a následně ručně tříděny ve dvou kolech.
Proč vína stále nemají bio pečeť? Protože se vinařství od roku 2012 rozhodlo proti označování ze dvou důvodů: Vinaři si chtějí zachovat možnost používat pro svá cuvée hrozny z jiných, případně i necertifikovaných špičkových poloh a také nadále pracovat s metodou stabilizace vinného kamene, která je klasifikován jako organický v USA, ale zatím ne v Evropě.
Provence – Miravalský recept na úspěch
Když pomyslíte na Provence, uvidíte levandulová pole, mák, zvlněné kopce, pokroucené olivovníky, staré horské vesnice a oslnivé Azurové pobřeží – ale také víno! Historie provensálského vinařství začala před 2000 lety, kdy Féničané poprvé přivezli vinnou révu do regionu. Od té doby se toho stalo nekonečně mnoho: vinařská oblast se táhne přes 200 kilometrů od východu na západ.
Mimochodem, vinice Château Miraval se rozprostírají přes dvě apelace: Côteaux Varois en Provence a Côtes de Provence. Ta je největší apelací v regionu. V Provence se vyrobí kolem 900 000 hektolitrů vína – z toho 80 procent tvoří růžová vína. Na základě Cinsault, Mourvèdre, Grenache, Syrah nebo Tibouren se ve sklenicích a lahvích třpytí všechny možné odstíny růžové: od lososové až po mandarinkovou. Zatímco ve zbytku světa bylo růžové víno odmítáno jako nedefinovatelná směs červené a bílé, jako většinou příliš sladký nápoj pro ženy, Provence byla vždy pravým růžovým Eldorádem.
Mezitím rosé objevili i ostatní: zaujalo jeho spojení s lehkým životním postojem a výrazně se zvýšila i jejich kvalita. V neposlední řadě byly hnací silou tohoto vývoje tak kvalitní produkty, jako je Miraval rosé – které je dnes světově známé a inspiruje svou ovocnou elegancí.
Tisk a recenze
Mezinárodní recenze šílí po Miraval Rosé. Hned první ročník 2012 si zajistil jedno z kýžených míst na legendárním seznamu „100 nejlepším“ Wine Spectator a získal 90 ze 100 bodů: „Rafinované a elegantní, nabízí čisté a koncentrované chutě sušených červených bobulí, mandarinky a melounu. Koncentrovaný povrch obsahuje tóny koření s nádechem smetany.“
Ale i novější ročníky mají velmi dobré recenze. Falstaff udělil ročníku 2016 92 bodů a napsal: „Jasně lososově růžová s růžovým nádechem a stříbrnými odlesky. Svěží jablko, jemné květinové nuance, přitažlivost červených bobulí, minerální dotek. Šťavnatá, elegantní textura, jemná ovocná sladkost, příjemná kyselinka, lepkavé, jemné třešňové ovoce v závěru, lze použít jako aperitiv i jako přílohu k jídlu.“ Stejný počet bodů získal i od Decanter: „Není pochyb o vysoké kvalitě tohoto svěžího, elegantního suchého rosé s vůní lesních jahod.“
Všechny nabízené produkty lze objednat online (pro registrované zákazníky), e-mailem nebo telefonicky. S výběrem vám rádi poradíme. Kontaktujte nás.
Registrace zákazníků
Všechny nabízené produkty lze objednat online (pro registrované zákazníky), e-mailem nebo telefonicky. S výběrem vám rádi poradíme. Kontaktujte nás.